İmplant; eksik dişlerin tedavisinde kullanılan, çene içerisine yerleştirilen ve çoğunlukla vida şeklindeki yapay bir diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algıladığı için implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadır. Diş hekimliğinde yaygın kullanım alanı olmasının nedeni; tek diş eksikliği olan hastalardan, hiç dişi olmayan hastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasıdır. 

 

İmplant uygulaması, komşu dişlere hiç müdahale edilmeden gerçekleştirilir. Çiğneme hissinin normale en yakın olması ve diğer dişlere müdahale etmeden tedavi imkanı sunması; günümüzde implant içeren yöntemleri, en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri haline getirmiştir.

 

Diş implantı, aşağıdaki durumlardaki hastalara uygulanabilir:

  • Tek diş eksikliği: İmplantın yerleştirileceği bölgedeki kemik yeterli ise, implantın üzerine diş kaplaması yapılarak eksik dişin yerine konulması için implant kullanılabilir.
  • Tam veya kısmi dişsizlik: Birden çok dişin eksik olduğu durumlarda, implantlar kullanılarak sabit veya hareketli protezler yapılabilir. Sabit protezler, implantlara vidalanarak sabitlenir. Bu protezler ayrıca hareketli protezlere göre çok daha konforlu ve kullanışlıdır.
  • Çene ve yüz defektleri: Çene ve yüz bölgesindeki defektlerin tedavisinde de implantlar kullanılarak estetik bir görünüm sağlanabilir.
  • Erimiş çene kemiği problemi: Diş eksikliği zaman içinde çene kemiğinde erime meydana getirebilmektedir. Çene kemiği erimiş ise, implant tedavisi öncesinde kemik grefti yapılması gerekebilir.
  • Hareketli protez tercih etmeyen hastalar: İmplant, hareketli protez tercih etmeyen hastalar için de oldukça ideal bir seçenektir. Bununla beraber hareketli protezlere göre daha konforlu ve kullanışlıdır.